PTC (fenylotiokarbamid)
- Szczegóły
- Kategoria: Genetyka populacyjna
Odczuwanie smaku fenylotiokarbamidu (PTC), który jest substancją bardzo gorzką, ale tylko dla osobników posiadających gen, który umożliwia odczuwanie go (polimorfizm genu TAS2R38).
Dlatego jest tak chętnie wykorzystywany w badaniach populacyjnych, bo nie wymaga skomplikowanych testów w celu wykrycia go. Jest warunkowany przez nie w pełni dominujący gen, to oznacza że homozygoty tego genu, odczuwają smak jeszcze intensywniej niż heterozygoty; oczywiście ktoś kto go nie posiada, nie poczuje nic.
Uważa się że kwestia odczuwania, bądź nie PTC związana jest w pewnym stopniu z podatnością na choroby tarczycy.
BIBLIOGRAFIA:
- Cavalli-Sforza L., Mennozi P., Piazza A., The history and geography of human genes, 1996
- Molnar S., Human variation. Races, types and ethnic groups, 1997
- http://en.wikipedia.org/wiki/Phenylthiocarbamide